Ροή ειδήσεων

Πανελλήνιες 2023: Όλες οι αλλαγές που έρχονται – Τι θα ισχύσει με τους εισακτέους

Το θυμάστε ότι στις Πανελλήνιες 2023 θα ισχύσουν αλλαγές στη βαθμολόγηση των επιμέρους θεμάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν τις βαθμολογίες όλων των υποψηφίων για τα ΑΕΙ.

Πρόκειται για κρίσιμες αλλαγές σε δύο θεωρητικά μαθήματα και, συγκεκριμένα, στα Αρχαία Ελληνικά και τη Νεοελληνική Γλώσσα. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η απόφαση κάνει σχεδόν «άπιαστο» το απόλυτο «άριστα» για τους υποψήφιους, ενώ θα έχει αντίκτυπο στις βαθμολογίες των υποψηφίων για την είσοδό τους στα ΑΕΙ, καθώς και στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Πανελλήνιες 2023: Οι αλλαγές σε Αρχαία Ελληνικά και Νεοελληνική Γλώσσα

Στα Αρχαία Ελληνικά, ενισχύεται η βαθμολογική βαρύτητα του αδίδακτου κειμένου. Με τη νέα απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, από τις Πανελλαδικές του 2023 κόβεται η μία από τις δύο ερωτήσεις στο διδαγμένο κείμενο, για την οποία το άριστα ήταν 2 μονάδες στις 20. Αυτές οι δύο μονάδες θα «δοθούν» στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα του οποίου από 8 στις 20 μονάδες θα είναι 10 μονάδες στις 20.

Στα επιμέρους θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, θα ισχύσουν αλλαγές στη βαθμολόγησή τους που θα επηρεάσουν τους υποψήφιους. Πιο συγκεκριμένα, το άριστα για το πρώτο θέμα (η περίληψη) θα είναι 20 μονάδες από τις 100 συνολικά, ενώ πέρυσι ήταν 15 μονάδες.

Πανελλήνιες 2023: Τι αλλάζει αναλυτικά στην εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών

Πιο συγκεκριμένα, στην εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών το αδίδακτο κείμενο επανακτά τη βαθμολογική βαρύτητα που είχε προ ετών.

Στους εξεταζόμενους στα Αρχαία δίδονται ερωτήσεις από ένα διδαγμένο στο σχολείο κείμενο και από ένα αδίδακτο κείμενο. Μέχρι τις φετινές Πανελλήνιες εάν ένας υποψήφιος απαντούσε άριστα στις ερωτήσεις για το διδαγμένο κείμενο θα συγκέντρωνε 12 μονάδες στις 20, 60 στις 100 και στο αδίδακτο 8 μονάδες στις 20, 40 στις 100. Με τη νέα απόφαση του υπουργείου Παιδείας από τις Πανελλήνιες 2023 και έπειτα κόβεται η μία από τις δύο ερωτήσεις στο διδαγμένο κείμενο για την οποία το άριστα ήταν 2 μονάδες στις 20. Αυτές οι δύο μονάδες θα δοθούν στη μετάφραση του αδίδακτου το άριστα του οποίου από 8 στις 20 μονάδες θα είναι 10 μονάδες στις 20.

Συνακόλουθα αυξήθηκαν και οι στίχοι που θα δίδονται στους υποψήφιους προς μετάφραση. Έτσι, πλέον, η έκταση του αποσπάσματος του αδίδακτου προς μετάφραση κειμένου από 5-6 στίχους αυξάνεται σε 8-10 στίχους.

Η αλλαγή αυτή αναμένεται να δυσκολέψει αρκετά τους υποψήφιους στις Πανελλήνιες 2023, καθώς ανεξαρτήτως του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων στο μάθημα των Αρχαίων η μετάφραση και οι ερωτήσεις επί του αδίδακτου κειμένου δυσκολεύουν περισσότερο τους υποψηφίους.

Πανελλήνιες 2023: Τι αλλάζει αναλυτικά στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Παράλληλα, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας δίνονται πέντε θέματα. Η αλλαγή που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από φέτος είναι ότι το άριστα για το πρώτο θέμα, δηλαδή για την περίληψη που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι, θα είναι 20 μονάδες στις συνολικά 100. Αύξηση κατά πέντε μονάδες από τις 15 που ήταν έως πέρυσι.

Οι πέντε μονάδες θα αφαιρεθούν από το δεύτερο θέμα, το οποίο έχει τρία υποερωτήματα σχετικά με το μη λογοτεχνικό κείμενο που δίδεται στους μαθητές και για το οποίο το άριστα από 40/100 μειώνεται σε 35/100 μονάδες. Ωστόσο, και αυτή η αλλαγή στο μάθημα Γενικής Παιδείας που θα εξεταστούν οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες 2023, αναμένεται να δυσκολέψει τους μαθητές να αριστεύσουν.

Από πέρσι είναι γνωστή η ισχυροποίηση της θέσης του για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία.

Να σημειωθεί πως μέχρι και πρόπερσι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία ήταν εξεταζόμενο μάθημα όλων των Επιστημονικών Πεδίων, ωστόσο σε κανένα Πεδίο δεν ήταν μάθημα αυξημένης βαρύτητας. Από το 2021 και εξής βλέπουμε ότι στο 1ο Πεδίο 79 τμήματα έδωσαν στο εν λόγω μάθημα συντελεστή μεγαλύτερο ή ίσο του 30. Επιπλέον, και στα άλλα Πεδία είναι σημαντικός ο αριθμός των Τμημάτων που έδωσαν υψηλό συντελεστή στη Γλώσσα.

Καθώς η Νεοελληνική Γλώσσα φαίνεται να έχει αναβαθμισμένο ρόλο σε τόσα πολλά τμήματα, αλλά και στις αλλαγές που έρχονται στις Πανελλήνιες 2023 για την εξέταση του μαθήματος, οι υποψήφιοι θα πρέπει να της δώσουν ιδιαίτερη προσοχή

===============================

Ακολουθήστε το newsforall.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

===============================

About diaxiristis

Check Also

Πώς να ανακουφίσετε το άγχος και να χαλαρώσετε

Ξεπερνώντας τα Όρια: Πώς να Αντιμετωπίσετε το Άγχος και να Επιτύχετε Χαλάρωση

Πώς νιώθεις αυτή τη στιγμή; Έχεις φτάσει στο όριο σου; Αν ναι, δεν είσαι μόνος. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *